Lesreglement

Om je rijopleiding optimaal te laten verlopen is een zo goed mogelijk samenspel noodzakelijk. Een samenspel tussen leerling en instructeur. Zo weten beide partijen wat ze van elkaar mogen verwachten. Goede afspraken maken immers goede vrienden...

De regels.

 • Zorg dat je uitgerust en fris en fruitig aan de les begint. Je les begint niet in de auto maar de avond ervoor! Ga op tijd naar bed. Slaperig in de auto stappen stagneert je leerproces, is niet prettig voor jou en de instructeur én kan gevaarlijk zijn.
 • Zorg dat je altijd je leskaart bij je hebt zodat de instructeur de afspraken en betalingen kan noteren.
 • Zorg ervoor dat je op tijd buiten staat voor je rijles. Je lesuur begint op het moment dat de instructeur voor je deur staat en er wordt max. 15 minuten gewacht.
 • Zorg ervoor dat je altijd een geldig ID-bewijs bij je hebt tijdens de rijlessen i.v.m. eventuele politiecontroles. Eventuele boetes als je geen ID bij je hebt zijn uiteraard voor eigen rekening.
 • Het is belangrijk dat je de instructies van de instructeur opvolgt tijdens de les.
 • De lessen dienen direct na de les contant te worden betaald of overgemaakt te worden op onze rekening.
 • Zorg dat je voor aanvang van je les het lesgeld gepind hebt. Ben je vergeten te pinnen, dan geef je dat aan het begin van jouw les aan zodat we tijdens jouw lesuur kunnen gaan pinnen. Dit moet echter vermeden worden want het is niet altijd even makkelijk om te parkeren in de buurt van een pinautomaat en dit zorgt soms voor gevaarlijke of hinderende situaties voor het overig verkeer.
 • Pinnen tijdens de les van een andere leerling wordt niet gedaan omdat dit niet eerlijk is voor die leerling. Hij moet dan in zijn lestijd op jou wachten.
 • Bij het niet tijdig afzeggen van de rijles (24 uur v.t.v.) dient de leerling de geplande les te betalen. Wees dus zeker dat je kan lessen bij het maken van een afspraak!! In geval van ziekte of onvoorziene omstandigheden wordt er een uitzondering gemaakt als dat een keertje voorkomt, gebeurt het vaker dan zijn wij genoodzaakt om de les door te berekenen.
 • Indien je medische klachten hebt waarvan je redelijkerwijs kan verwachten dat deze van invloed kunnen zijn op het rijden of je examen, moet je dit bij aanvang van je rijopleiding of in ieder geval tijdig aangeven. Indien je dit niet doet en je rijopleiding moet worden onderbroken, is de rijschool niet aansprakelijk. Voor meer info hierover zie https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring.htm

*Dit zijn enkele regels die vooral betrekking hebben op jouw lessen. Voor de algemene regels verwijzen we je graag naar onze algemene voorwaarden.

De tips.

Les minimaal 1x per week…..

 • Zeker in het begin van je rijopleiding is het aan te raden om een blokles van 120 minuten (2 uren) te nemen. Dit geeft je meer tijd om te oefenen en kun je intensiever je lessen afwerken.Tijdens een rijles moet je altijd iemand naar huis brengen en weer ophalen en dat heeft natuurlijk ook invloed op je oefenen. Het vaker je lest, hoe sneller je op niveau komt, hoe minder lessen je nodig hebt. De kracht van herhaling!

Blijf lessen.....

 • Continuïteit in je rijopleiding bepaalt in hoge mate je kans van slagen. Annuleer je afspraken zo min mogelijk en probeer een regelmaat te houden in je rijlessen. Les je 1 of 2x in de week? Houd dit dan ook aan. Dit zorgt ervoor dat je vorderingen optimaal zijn. Gaten in je lesprogramma zorgen ervoor dat je ontwikkeling stagneert of sterker nog, dat je een stapje terug doet én dus uiteindelijk meer lessen nodig hebt!

Spreek af in het rijexamen gebied.....

 • Doe je er tijdens je rijles langer dan 15 minuten over om in het examengebied te komen, dan besteed je veel tijd aan heen en weer rijden. Het is dan beter om centraal af te spreken i.p.v. thuis ophalen als je niet in het examengebied woont. Ook al zit jij achter het stuur, het is steeds dezelfde weg en leer je niet veel nieuws.

Verschillende lestijden, verschillende belevenissen.....

 • Plan je lessen gevarieerd over de dagen en neem op verschillende tijden je lessen. Vaste tijdstippen zijn niet aan te raden, omdat ieder tijdstip van de dag/week een ander verkeersbeeld heeft.

Theorie.....

 • Zorg ervoor dat je tijdig aan je theorie begint. Je kunt het beste meteen met je rijlessen te starten met je theorie zodat dit geen belemmering wordt in je verdere ontwikkeling. Er is natuurlijk niks mis mee om je theorie tegelijk met je praktijklessen te doen. Zo leer je vanuit de praktijk de theorie beter te begrijpen en kan je je theoretische kennis meteen toepassen in de praktijk.

Examen maar nog geen 18.....

 • Ben je nog geen 18 maar ga je wel examen doen, dan is het belangrijk dat je alvast je begeleiderspas aanvraagt. Doe dit ruim op tijd zodat je je pas op de dag van slagen meteen in je bezit hebt. Voor het aanvragen van de pas en meer informatie kan je terecht op op onze pagina 2todrive.