FAQs

Q?

Kan ik bij jullie mijn pakket gespreidt betalen?

A.

Ja, je kunt het pakket per les betalen of o.b.v. een vast maandelijks bedrag.

Q?

Vanaf welke leeftijd mag ik lessen en examen doen?

A.

Op het moment dat je 16,5 jaar bent geworden, mag je starten met het volgen van rijlessen. Vanaf de dag dat jij 17 jaar oud bent geworden mag je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag onder begeleiding van door jou gekozen coach(es) de weg op. Je hoeft dus niet meer tot je 18e verjaardag te wachten om eindelijk met rijlessen te mogen beginnen.

Q?

Wat houdt een proefles in?

A.

Een proefles is enerzijds bedoeld voor jou om een indruk te krijgen van de rijlessen bij Rijmewijs alsmede het kennismaken met je rijinstructeur, en anderzijds om te weten te komen hoeveel rijlessen je nodig zult hebben om klaar te zijn voor het examen. Natuurlijk blijft dit indicatief, maar wordt er wel een reële schatting gemaakt. Een proefles duurt 90 minuten.

 

 

Q?

Hebben jullie wachttijden?

A.

Nee, je kunt in principe meteen beginnen met je rijlessen.

 

Q?

Hoe machtig ik Rijmewijs voor het rijexamen?

A.

In tegenstelling tot het theorie-examen, kun je het praktijkexamen niet zelf reserveren. Dit kan alleen door de rijschool worden gedaan. Om het praktijkexamen voor jou te reserveren moet je ons dus machtigen.

Je leest hier meer over op onze pagina: Rijschool machtigen

 

Q?

Kan ik mijn examen annuleren?

A.

Een rijexamen kan niet zo maar geannuleerd worden. Als het examen eenmaal is gereserveerd, kan alleen CBR voor 24 uur het examen annuleren. De regels die het CBR hanteert zijn streng en onze ervaring is dat ze een annulering alleen met hoge uitzondering willen accepteren.

Ik kan mijn rijexamen niet rijden, en nu?

Een rijexamen kan na 24 uur vanaf het moment van reserveren niet meer gewijzigd worden. Het CBR hanteert zeer strikte eisen met betrekking tot je rijexamen en het verplaatsen of eventueel annuleren van een rijexamen. Neem zo spoedig mogelijk contact met ons als je door ziekte, school of iets anders niet naar je rijexamen kan gaan.

Wat zijn de voorwaarden van het CBR?

• Een medische reden. Je moet een bewijsstuk meesturen, bijvoorbeeld een kopie van de doktersverklaring of de ziekenhuisopname.
• Bij het overlijden van één van de ouders of schoonouders, partner, kind, broer of zus, als het examen viel in de periode beginnend bij de overlijdensdag tot en met de begrafenis c.q. crematie. Bij het overlijden van zwager of schoonzus, grootouder of kleinkind, als het examen is gepland op de dag van overlijden of op de dag van de begrafenis of crematie. Je moet een bewijsstuk meesturen, bijvoorbeeld een kopie van de overlijdensadvertentie of rouwkaart.
• Je wordt als militair op korte termijn gedetacheerd. Je moet een bewijsstuk meesturen, bijvoorbeeld een kopie van uw oproep voor detachering of een verklaring van uw commandant.
• Bij de geboorte van je kind op de dag vóór het examen of de dag van het examen. Je moet een bewijsstuk meesturen, bijvoorbeeld een kopie van het geboortekaartje.

Wat vergoedt het CBR?

Het CBR vergoedt alleen het examengeld met aftrek van administratiekosten en de kosten je rijschool.

Q?

Hoe snel kan ik op examen?

A.

Dat is vooral afhankelijk van een aantal  factoren:

  • Je vorderingen.
  • Het behalen van je theoriecertificaat.
  • Beschikbaarheid van het CBR. Je kan in de regel binnen 5 a 6 weken op examen. Natuurlijk zijn wij ervaren genoeg om tijdig met je het examen te bespreken en in te plannen. Daarnaast heeft het CBR ook regelmatig 'last-minute' examens (dit is onze benaming). Dit zijn examens die vrijkomen en op korte termijn dus aanvangen.

Q?

Wat neem ik mee naar het rijexamen?

A.

• Een geldig legitimatiebewijs.
• Oproepkaart/uitnodiging van het CBR.
• Een ingevuld Zelfreflectie formulier. Dit formulier wordt in het eindgesprek met je besproken door de examinator.

Je krijgt geen theorie-certificaat meer, dit certificaat wordt digitaal bewaard en bijgehouden door het CBR. Dit is dus bekend bij de examinator.  Je mag dus alleen rijexamen doen, als je het theorie-examen met een voldoende hebt afgerond!

Q?

Waar wordt ik opgehaald?

A.

In principe gewoon thuis. Indien je andere locatie aangeeft, bijvoorbeeld school of werk, kunnen we je daar ook ophalen. Ook als dit elke keer anders is is het geen probleem, zolang je dit maar tijdig (bijvoorbeeld een dag ervoor) doorgeeft.

Q?

Hoeveel lessen heb ik nodig?

A.

Het is lastig om precies te voorspellen hoeveel rijlessen je in totaal nodig hebt. Het CBR hanteert een gemiddelde van 40 rijlessen om het examen succesvol af te leggen. Hoeveel rijlessen jij nodig hebt, is voor iedereen anders. De een heeft het rijden immers sneller onder de knie dan de ander. Bij Rijmewijs kun je kiezen tussen losse rijlessen en pakketten.  Klik hier voor onze actuele tarieven!